Děti moc dobře znají pohádku O červené Karkulce, která nesla své babičce bábovku, a proto v pátek 18. února jsme se všichni společně pustili do pečení bábovky. Nejprve jsme se seznámily se všemi surovinami a pomůckami, které jsme k pečení potřebovali. Hned na to jsme se vrhli na přípravu těsta. Děti si vyzkoušely přidat surovinu, rozklepnout vajíčko a vyšlehat těsto. Nakonec jsme zaexperimentovali s kakaem a pokusili se udělat bábovku dvojí barvy.
Bábovka se nám povedla a celá školka se nám krásně provoněla. A protože všem dětem moc chutnala a někteří si dokonce přidaly, přikládáme náš recept, podle kterého jsme pekli.
Suroviny:
- cukr 1 hrnek
- vejce 2 ks
- olej 1/2 hrnku
- polohrubá mouka 2 hrnky
- mléko 1 hrnek
- prášek do pečiva
- vanilkový cukr
- kůra z citronu
- kakao
Postup:
Smíchejte cukr s vejci, přidejte olej, mouku, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr a dobře promíchejte. Rozdělte těsto do dvou misek. Do jedné misky přidejte podle chuti nastrouhanou kůru z citronu (nejlépe v bio kvalitě). Do další misky s těstem dejte holandské kakao také podle chuti. Nalijte do vymazané formy a pečte na 200 °C 45–50 min. Po upečení ještě horkou vyklopte na talíř. Krájejte vlažnou.
Přejeme dobrou chuť.
Eliška Prokopová, Petra Krönerová